Вершини Великої Студеної долини. Високі Татри

Найпопулярнішими цілями для сходжень українців у Високих Татрах традиційно є:
  • вершини долини Скальнятого плеса (Гунцовський, Кежмарський та Ломницький штіт)
  • вершини Малої студеної долини (здебільшого вершина Барані роги)
  • гора Рисі (красива вершина на кордоні Словаччини і Польщі. Про неї є тут)
  • Герлаховський штіт (бо це найвища вершина Татер і всіх Карпат. Пор неї є тут)

Натомість до Великої Студеної долини заходять тільки для тренувань на льоду. Один з льодопадів знаходиться внизу долини і його гарно видно з тропи. Тож на нижній мотузці маршруту влаштовують льодові тренування.
Величезний масив Славковського штіта не дуже популярний. Я думаю що це через важке орієнтування в долині. Насправді на мапі можна знайти Славковський Штіт, Славковску Копу, Славковські Зуби, Славковський Горб... Не важко заплутатись.

Але нещодавно нас аж два рази підряд занесло в Велику Студену долину і я таки розібралась що де знаходиться. Все не так страшно!

Славковський Штіт

Славковський штіт це головна гора ([1] на мапі). Її видно з "виглядки" коли йдеш від Замковецької хати на Скальняте плесо. Але сам штіт ви не знайдете в гайді по Високим Татрам. Це тому що він не є "об'єктом для сходжень". На нього веде стежка ([2] на мапі). Я по ній не ходила. Якось в хаті казали, що хтось ішов туди в новорічну ніч пускати феєрверки і сильно впав, були спаси і все таке. Тож може і не альпіністський маршрут, але взимку треба уважно.

Славковські Зуби

Славковськими зубами називаються скельні виходи на ребрі Біркенмаєра ([3] на мапі). Ребро спадає з самого Славковського штіта і є правим бортом Веверкового Жлаба (в перекладі Більчачого кулуару). Саме там знаходиться льодопад, про який згадувалось вище. Маршрути тут 180-250м. Тут є багато "свіжих" мікстових маршрутів.

Славковська Копа

Копа стоїть наступною в цьому хребті, трохи вище від штіта ([4] на мапі). Її Західна стіна спускається до Верескового плеса ([5] на мапі)  і на ній є значна кількість маршрутів. Підхід під Стіну іде стежкою до Збойницької хати ([6] на мапі). Звертати з тропи треба як дійдеш до Верескового плеса. Стіну від озера (плеса) видно.Тут ми ходили Комін Замковськего (того що побудував Замковецьку хату). Маршрут нас здивував там що в квітні на ньому був такий лід що ми закрутили бур 16см повністю. Стіна в тіні більшість часу і холодна. Підхід під Славковську Копу від Грєбенка займає приблизно 2 години


Славковський Горб

Він розташований наступний вверх по долині за Славковською копою. Насправді є два Горба. Задній  і Передній ([7],[8] на мапі). З них Передній стоїть нижче по долині, а Задній вище. Маршрути прокладені на скельний масив Переднього Славкоського горба. Їх там всього 5 і вони неважкі. Задній горб монолітних скель не має.


На цьому "Славковські" гори закінчились. Але щоб "два рази не вставати", ось ще вершина в долині яка також варта уваги.

Стрілецька Вежа


Вона стоїть на тому ж рівні в долині як і Славковська Копа, але на іншій стороні долини ([9] на мапі). Щоб підійти під Вежу, треба йти стежкою на Збойницьку хати. Але там де вона завертає до Верескового плеса, не переходити річку, а йти в напрямку Вежи. яку вже видно. Обережно, жереп на підйомі. Вибирайте кам'яні ділянки для підйому що йдуть вдовж потічків. Під стіною є декілька озер. На вежу ми ходили маршрут по лівому Гребеню. Маршрут логічний, безпечний і легкий для орієнтування. Колись цю стіну мені рекомендували як "зазвичай суха стіна взимку".

В кінці долини стоїть ще цілий ряд гір, на яких я наразі не була, але вони також варті уваги.
Якщо хтось ходив ще якісь вершини чи маршрути в долині, напишіть мені, я додам в опис.

Ще про Татри:

Коментарі