Все про гірську хворобу: що це таке, типи, симптоми, лікування та профілактика


Стаття написана  Annie Wislowski яка є PhD студентом (майбутній кандидат наук) і вивчає гірську хворобу у Вайомінгу. Вона є волонтером  Центра досліджень гірської хвороби університету Колорадо, а також  шерифської служби пошуку та порятунку міста Олбані штату Нью Йорк. Відома ще тим, що ходить в гори з котом
* Синім мої коментарі
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Аби ефективно боротись з гірською хворобою, треба розуміти як висота впливає на тіло людини.   
Від гірської хвороби страждають як новачки, так і досвідчені горосходжувачі. Як альпініст та медсестра я бачила багато хворих на гірську хворобу. Розуміння гірської хвороби допоможе ефективно боротись з нею, та зменшить ризик серйозних наслідків. 

Що таке гірська хвороба?

Гірська хвороба починається на висоті 1,500 метрів. Зі збільшенням висоти, зменшується повітряний тиск і повітря стає більш "тонким"  — тобто, молекули кисню розташовані більш рідко в повітрі. Ми вдихаємо менше кисню, отже, менше кисню потрапляє в легені і менше кисню доставляється через кров в тіло людини. Нестача кисню в повітрі чи в тілі людини називається гіпоксія.
Гіпоксія має багато симптомів: пульс та дихання пришвидшуються, підвищується втомлюваність м'язів, з'являються порушення сну, змінюється метаболізм та гормональний фон. Також характерні затримка рідини в організмі, набряки рук, ніг та обличчя. Рівень гемоглобіну та частота сечеведведення збільшується через два дні перебування на висоті коли організм починає адаптуватись (акліматизуватись). Через тиждень людина може почати втрачати вагу.  

Типи гірської хвороби 

Відчувати легкий дискомфорт - це цілком нормально на висоті, але симптому можуть погіршуватись і перейти у хворобу. Гірська хвороба зазвичай починається на 1–5 день підйому без відповідної акліматизації. Фактори ризику гірської хвороби: постійне місце проживання на нижчій висоті, швидкий підйом, велика висота ночівлі, перенавантаження, можлива генетична схильність та попередні випадки гірської хвороби. (Порадьтеся з лікарем перед мандрівкою)

Гостра гірська хвороба  (Acute mountain sickness = AMS)

AMS, найбільш розповсюджена  гірська хвороба, зазвичай починається через 4-12 годин підйому. Симптоми схожі на похмілля, можуть викликати легкий дискомфорт, а можуть і повне знесилення. AMS діагностують за головним болем, плюс порушення травлення  (нудота, блювота, втрата апетиту), запаморочення, порушення  сну та втома. Більшість людей одужує через 1–2 дні після того як перестають набирати висоту. Але AMS може розвитись до смертельно небезпечних  набряку мозку та\або легенів. Якщо AMS сильна, стан не покращується або погіршується навіть після зупинки підйому, відразу починайте спуск. Продовження підйому з AMS може призвести до серйозних хвороб та буде вимагати спасробіт.

Зазвичай стається на висотах

>2,500 м

Ознаки та симптоми

  • головний біль
  • нудота
  • запаморочення
  • знесилення
  • порушення сну

Лікування

  • перестати підійматись
  • діакарб
  • ібупрофен
  • дексаметазон
  • протинудотне
  • спуск

Високогірний набряк легенів (high-altitude pulmonary edema = HAPE)

HAPE це найбільший "вбивця" серед всіх різновидів гірської хвороби, зазвичай з'являється різко на другу ніч на висоті більше 2,500 м. Підчас HAPE, легеневі артерії стиснуті, що призводить до збільшеного легеневого артеріального тиску; це в свою чергу призводить до того, що рідина проникає в альвеоли легенів, де відбувається газообмін, зменшуючи всмоктування кисню в кров. У пацієнта спостерігається зменшенна працездатність, задишка в спокої та сухий кашель. Так як останні два часто зустрічаються на висоті, жертви HAPE часто не помічають, що в них почався набряк легенів. Пульс та дихання підвищується. З розвитком HAPE, ви можете почути булькотіння з легенів або хрипи. У пацієнта можуть бути блакитні губи (чи носогубний трикутник) та нігті (цианоз), відкашлює рожевою мокротою з піною. Пацієнт може мати набряки мозку та легенів одночасно.

Зазвичай стається на висотах

>2,500 м

Ознаки та симптоми

  • задишка в спокої
  • кашель
  • підвищений пульс та пришвидшене дихання
  • цианоз (синюшний носогубний трикутник )
  • хрипи

Лікування

  • спуск
  • кисень
  • ніфідепін
  • Gamow Bag (мобільна киснева камера)
  • евакуація

Високогірний набряк мозку  (high-altitude cerebral edema = HACE)

HACE це власне набряк мозку. Він стається не часто, але є життєво небезпечний. HACE зазвичай стається на 1–2 день вище 4,000 м, але зафіксовані і випадки на 2,100 м. Більшість, але не всі, постраждалі спочатку мали гостру гірську хворобу. HACE це надзвичайний стан який може призвести до коми та смерті протягом 24 годин.  Жертви HACE дуже апатичні і флегматичні, відмовляються вилазити з намету. Вони втрачають координацію, не можуть пройтись по прямій не спотикнувшись (як в тесті на тверезість). Мова заплутана, або є когнітивні розлади, а також можуть бути марення або галюцинації. Відсутнє критичне мислення, що може бути смертельно-небезпечно в горах.

Зазвичай стається на висотах

>4,000 м

Ознаки та симптоми

  • летаргія (весь час засинає, важко розбудити)
  • кволість
  • спотикання
  • плутанина
  • зміни особистості

Лікування

  • скуск
  • кисень
  • дексаметазон
  • протинудотне
  • Gamow Bag (мобільна киснева камера)
  • евакуація

Попередження гірської хвороби

Люди реагують на  висоту по-різному: прогнозувати сприйнятливість до гірської хвороби дуже важко. Підготовка до походу в гори  повинна включати і підготовку до гірської хвороби. Вивчіть мапи, перевірте набори висоти на різних ділянках, знайте особливості погоди в районі та можливі шляхи евакуації.
Найкращий спосіб попередження гірської хвороби - попередня акліматизацію. Незважаючи на розповсюджене непорозуміння, гарна фізична форма не покращує акліматизацію. Для преакліматизації вам треба ходити та спати на поступово зростаючій висоті 1–8 тижнів перед вашою подорожу. Часті підйому на висоту більш корисні, ніж довгі підйому. Чим вища ваша ціль, тим довше повинна бути акліматизація. Акліматизація зникає через 1–3 тижня після спуску. Навіть підйом на 8-тисячник за 2 місяці до виїзду в гори до вам не допоможе.
Перевірена часом стратегія “ходи високо, спи низько”. Проведіть першу ніч нижче 2,000 м. Підіймайтеся поступово, йдіть вище кожен день  і спускайтесь спати нижче. Включайте дні відпочинку і розраховуйте, що ви будете пересуватись все більш повільно з набором висоти. Після того як висоти ночівлю перевищать 3,000 м,  не плануйте ночувати біль ніж на 500м вище ніж в попередній день. 
Слідкуйте за собою. Уникайте переохолодження та зневоднення. Уникайте алкоголю, маріхуани та респіраторних депресантів (навіть не знаю що воно таке, але уникайте :)). Сонячний крем, щось на голову та окуляри обов'язкові. 

Лікування

Приймайте ліки тільки порадившись з лікарем. Чи приймати  ліки чи кисень на висоті, це рішення кожної людини, і етичні дебати не є частиною цієї статті (існує думка, що використання ліків це допінг і не етично).
Найбільш розповсюджені ліки для акліматизації - це Діакарб, який приймають двічі на день. Діакарб відноситься до сечогінних препаратів (діуретиків). Пийте багато рідини, якщо приймаєте його. Діакарб може спричиняти запаморочення, нудоту, поколювання в пальцях рук, ніг та губах, слабкість в м'язах та зміну смаку газованих напоїв. 
Ніфідіпін це перший препарат для попередження набряку легень, для тих в кого ставалась ця хвороба в минулому; акліматизація звісно ж теж потрібна. 
Дексаметазон, це стероїд який може попередити гостру гірську хворобу та набряк мозку. Але після його прийому виникає "синдром відміни" (значне погіршення стану, при відміні препарату). Тож приймайте дексаметазон у випадках гострої гірської хвороби чи набряку мозку, а не для профілактики. 
Якщо будь-хто захворів на висоті вище 2500м, підозрюйте гірську хворобу, доки не доведено протилежне. Людина з середньо-тяжкою гірською хворобою, може залишитись на тій самій висоті, або почати спускатись поки не зникнуть симптоми. Після зникнення симптомів можна повторити підйом більш повільно. Можна подвоїти профілактичну дозу Діакарбу. Ібупрофен, діакарб та протинудотне використовуйте для сердньо-тяжких випадків, для тяжких використовуйте Дексаметазон. Якщо є підозри на набряк легенів або мозку, невідкладно спускайтесь, щонайменше не 1000м, максимально розвантажте потерпілого (мінімум роботи та відсутність ваги в рюкзаку). Не залишайте пацієнта ні на хвилину — контролюйте пульс, дихання та свідомість під час спуску. Якщо не можете забезпечити спуск самостійно, негайно просіть про допомогу та евакуацію, бажано з використанням кисню. Деякі експедиції носять мобільні гібербаричні камери Gamow Bag, але і вони не повинні використовуватись замість спуску чи евакуації. Після евакуації потрібен контроль лікарем і можлива госпіталізація. 

Більш детально про нюанси  гірської хвороби і акліматизації ще є тут 

Петер Хакет. Ви про нього не чули, а він знає все про гірську хворобу


Коментарі