Австрійський лід

Довга історія як ми потрапили в Австрію

Якщо вам цікавий тільки фактаж про лід в Австрії сміливо пропускайте цей розділ.

Ми з Надюхою колись давно домовились до поліземо разом на "Дзеркало красуні" - це такий Льодовий галстук, який стікає між вершинами Казка і Красуня, що стоять на Алтаї. Місце це зачарувало мене ще в далекому 2009 році, коли я вела там 4-ку. 

Але все виявилось не так просто. Спочатку з'ясувалось що по Дзеркалу в сучасних кліматичних умовах зовсім неслабо летить каміння. А потім і політична ситуація помінялась, і Алтай став геть неактуальним. Тож довелось думати план Б.

Колективний розум сказав нам - йдіть но дівчата на Альпомайо. Найкрасивіша вершина світу, все таке. Ну ок, Альпомая так Альпомая.

Я питаю Макса, а як нам зрозуміти що ми готові лізти Альпомайо? Каже - їдьте в Конь. Якщо четвірки полізете, то можете їхати на Альпомайо. 

А ми як раз говорили про Конь командою, ще коли були в Гіндукуші. Так що зібрались ми з пів оберта. Заброніли хату заздалегідь з дуже привабливою ціною, порахували, щоб всього заліза вистачало. Краса. Їдемо

Але Ніт :) В  середині грудня  Італія вирішила закрити кордони для українців. І от посеред передноворічного треша на роботі, нам довелося скасовівати бронь і вирішувати куди ж ми їдемо натомість. Благо компанія в нас стресостійка, жодному навіть не спало на думку що ми Нікуди вже не їдемо. Перевірка правил в'їзду в країни ЄС де є лід відказала нам Австрію. А той факт, що напередодні в Австрії тільки закінчився локдаун і ціни на житло низькі, тільки підвищив цікавість країни. Після швидкої перевірки льодолазних можливостей різних районів, ми забронювали котедж в місті Mittersill.



Далі вже історій не буде, а буде огляд району

Mittersill

Містечко Mittersill, має трохи більше 5000 мешканців, та і статус міста воно отримало лише в 2008р. Але може похвалитись купою супермаркетів, магазинами в центрі в навіть музеєм, присвяченому нацпаркам Австрії. Ще однією принадою виявився беголижний стадіон відразу за нашим домом.

Корисні посилання по району

Описи варто шукати на цьому сайті https://www.bergsteigen.com/

Лавинну ситуацію дивляться тут https://lawine.salzburg.at/en 

Де шукати водоспади?

Від Мітерзіля нагору уходить дорога в сторону міста Liens. На водоспадах вздовж цієї дороги ми провели частину часу. 

Найпотужніший орієнтир на дорозі - це, звісно, вїзд в тунель. Перед тунелем є велика парковка. Тут також розташовані гаражі для службової техніки, а також безкоштовний теплий туалет. І про туалет я написала не випадково. Мені відразу спало на думку, що він був би чудовим прихистком, якби почалась негода, а ми, скажімо, чекали поки приїде машина нас забрати. Ви не подумайте нічого такого. Я не пропоную вам сидіти прям в туалеті і чекати. Там є величезний предбаннік. Ми навіть знаходили описи, де в тому предбанніку ночували. Але менше з тим.

В'їзд в тунель

Висота входу в тунель 1600м. Верхній льодоспад в цирку Amersee Eisfall  має висоту 2000, що має гарний і поганий вплин на цей район. Гарний - тут буде лід, навіть якщо знизу його нема. Поганий - тут скоріше з'являється лавинонебезпека, а недуже гарна погода знизу тут перетворюється в сніжний шторм.

В районі тунелю є цілий рад водоспадів. От схема, яку можна зустріти в деяких описах.

Схема водоспадів біля тунелю


Ödalmfall Rechter WI3, Ödalmfall Linker WI4

Зліва від тунелю є два водоспади з загальною назвою Ödalmfall. З них Правий (Rechter) це WI3 а Лівий (Linker ) WI4. Окрім того, правіше правого водоспаду є гарне місце для тренування.

Підхід під водоспади гарно видно з парковки. На вихідні там зазвичай протроплено. Але якщо слідів немає, то підхід може зайняти до 40 хвилин. На 3-ці станції на льодобурах. На 4-ці можна знайти станції на скелях. Маршрут популярний, тому ви можете зустріти проушини з петлями. На нижній мотузці можна завісити паралельно до 3 мотузок.

В описах показано маршрут спуску вправо по полці, але ми їм не користувались. Ймовірно на цьому шляху треба багато тропити. На 4ці дюлюферяли по шляху підйому. А на трійці лівіше льодопаду, аби не сипати на тих хто нижче


Ödalmfall Linker WI4

Ödalmfall Linker WI4


Ödalmfall Rechter WI3




Amersee Eisfall Wi 4-

В кінці долини є ще один водоспад Amersee Eisfall Wi 4-. Підходити до нього краще на скітурах, або великою групою, бо тропити може бути багато. По опису підхід 1:20.

Amersee Eisfall Wi 4- по центру

Friendly Fire - Felbertauern Nord WI 6+ та Nutze den Tag - Felbertauern Nord M5

На протилежній стороні долині є ще два маршрути Friendly Fire - Felbertauern Nord WI 6+ та Nutze den Tag - Felbertauern Nord M5, але знову ж по складності вони не потрапили в нашу сферу інтересів. Хоча вид на них відкривається чудовий.



Mittlerer Nordportalfall WI 5 і його сусіди

Водоспади праворуч від тунелю мають назву, їх гарно видно з дороги. Всього я знайшла там 7 маршрутів, льодові складності Wi5 - Wi6 та декілька мікстових M7. Ми в притул до цього району не підходили. Але на мапі виглядає, що підхід є і з парковки під тунелем і з парковки трохи нижче. Мабуть, там є міст через річку, хоча я його і не роздивилась.

Lung Eisfall WI 4

Наступна точка в долині, де ми були, це водоспад Lung Eisfall WI 4. Підхід до нього відразу від початку лавинної галереї. Водоспад видно з дороги. Підхід хвилин 20. На цьому водоспаді було значно менше льоду ніж на горі. Місцями погана страховка чи необхідність переходити на драйтул.

Для спуску, як і радили в описі, варто використовувати дерева. Водоспад знаходиться в заглиблені, тому тут не було вітру, навіть коли навколо сильно мело.




Reiteralm Eisfall WI 3+
Ще нижче по дорозі, на крутому повороті, знаходиться водоспад Reiteralm Eisfall WI 3+. Незважаючи на низьку висоту, лід тут здебільшого є. Можна знайти багато фото де лідопад стоїть посеред зовсім незасніженого лісу. 
Лазання дуже м'яке і приємне. Поряд з водоспадом вольфрамовий завод. Зверніть увагу, що не можна ставити машини в тунелі, але можна запаркуватись перед чи після тунелюю
В описах рекомендують спускатись по лісовій дороги зліва від льодопаду, але ми спускались по шляху підйому




Трохи вище ми знайшли ще один водоспад без назви і опису. Але він нам також чудово підійшов для тренування
 

Eisiges Klassenzimmer - Felbertauern WI 4

І нарешті: ще один водоспад нижче по дорозі Eisiges Klassenzimmer - Felbertauern WI 4. З ним в нас вийшла так. Легко знайшли місце, де паркуватись і міст через річку. І наче все співпадало з фоткою. Опора ЛЕП і лід трохи правіше. Але через одну мотузку лід закінчився і стало зрозуміло що щось не так. При ретельному вивчені з'ясувалось що Той лід ще на одну опору ЛЕП нижче по долині. Але нагоди знайти і перевірити в нас вже не було
НЕ той водоспад!!!

Де ще ми були

В день після снігопаду навколо нас була шалена лавинонебезпека. Тому ми скатались в Тіроль, в Куфштайн. Там нам обіцяли декілька симпатичних маршрутів і можливість з'їхати 5 км вниз на санчатах. Але висота там була тільки 600м, а лід виявився водою. Гарна авто-екскурсія...

Enzingerboden

Іще один район в якому ми були  - Enzingerboden. Тут все чудово. Дорога по долині веде до нижньої станції канатки. Є безкоштовна парковка. Далі можна під'їхати до першої станції канатки, а можна пройти наверх чи на скітурах чи пішки. Варіант і пішки, і на скітурах займає однакових 40 хв. Виходите ви до озера, на протилежному боці якого є 7 маршрутів


Gugelhupf WI 4-

Це самий правий маршрут, з тих, що є за озером. Він короткий - всього 2 мотузки. Тому тут ми лазили в день від'їзду. По описах можна спускатись правіше від льоду, але тільки якщо лавинонебезпека низька. Ми як завжди здюльферяли, бо так легше.

Eiskanal - Grünseefälle WI 3 (WI 4?)

Найлегший маршрут над озером Eiskanal - Grünseefälle. В описах він WI 3, а на схемі відмічений як WI 4. Ми його сходити не встигли. Тож не знаємо де правда...
Devils Dance - Grünseefälle WI 4-

Ще один маршрут на який ми дивились але не дійшли руки Devils Dance - Grünseefälle WI 4-. Романтична назва і цілком підкріпилась виглядом льоду. Маршрут виглядає ажурно і симпатично.

Замість підсумків

Район виявився дуже вдалим, особливо якщо враховувати поспіх зі зміною місця. Незважаючи на те, що нас було цілих 12 людей, виходило розподілити всіх по маршрутах. Недалеко один від одного, але відповідної складності.


Коментарі

  1. Гарне місце.
    Поділюся ще цим ресурсом.
    https://www.outdooractive.com/en/routes/#filter=r-fullyTranslatedLangus-en,r-onlyOpened-,sb-sortedBy-0&zc=9,13.17681,47.48751

    ВідповістиВидалити
  2. Цим ресурсом я теж користувалась. З мого досвіду на outdooractive.com зручніше брати треки, а на bergsteigen.com краще схеми маршрутів

    ВідповістиВидалити

Дописати коментар