Шантель Асторга про Slovak Direct. Деналі

Лінія Slovak Direct (5.9 X M6 WI6+, 2750 м) - легендарний маршрут на г. Деналі. Вперше пройдений в 1984р альпіністами Blažej Adam, Tono Križo та František Korl. 

Шантель Асторга (Chantel Astorga) та Енн Гілберт Чейз (Anne Gilbert Chase) пролізли цей маршрут у 2018 році. Це було перше жіноче сходження і 9 загалом. Це була не перша їх спроба.  

Шантель  має в активі 4 роки в лижному патрулі Солт-Лейк-Сіті, працювала як лавинщик в Айдахо. З Енн вони познайомились коли працювали гідами на Деналі. 

- Це був дуже нестабільний сезон. Коли ми стартували погода була нормальна. Але ми розуміли, що вона може змінитись 
- говорить Шантель Асторга про першу спробу у 2017 р.

На другий день, коли вони були на середині маршруту, погода зіпсувалась. Дівчата пробували знайти продовження маршрут. Але оцінивши ситуацію, здюльферяли в бергшрунд де провели ніч, а потім ще день. Дочекавшись моменту швидко спустились вниз. І вчасно, бо це було єдине вікно. 

Коли йдеш на гору, ти повинен розуміти як спуститись, як оптимально використати свої сили. Ти повинен бути дуже креативним щоб спуститися в складних погодних умовах. І ти повинен казати собі - все не так погано. Особливао коли навкола ураган. Потрібно зупинитись, подумати і прийняти максимально розумне рішення.  

Як тільки вони спустились, знали що повернуться і спробують ще раз. В липні вони повернулись на маршрут і пройшли його. 

Я не люблю слово "Fail". Це не програш. Це просто незавершені плани та відкладені цілі 

- Яким був стан маршруту у 2018 р?
За рік до цього стан льоду був кращий, крутий натьочний лід... Цього року це був крутий "гнилий" лід. На крутих "гнилих" скелях. І таких дві мотузки WI6. А потім в середині маршруту великий водоспад в гострому куті. Там був лід повний води, WI4, що закінчувався ділянкою WI6... Над льодом цілий фут фірна. Гілберт пролізла цю мотузку.  Це було важко ... в висі ти повинен прокапати фут фірну аби закрутити бур.
Ми знайшли невелику поличку і просиділи на ній 4 години ...  Наступного ранку пройшли ключ, ділянка вільного лазанням на своїх точках... Потім ще сніжне поле, яке називають "Велика Берта". Ми пройшли його одночасно, там легкий мікст, але це теж робота. До того ж знову зіпсувалась погода.  Сильний сніг, постійний вітер, мінімум 20 м сек. Це було серйозно. І в нас ще були доволі важкі мотузки попереду. На самоті 5000 м ... Ми трохи збились з маршруту. Тому пролізли якесь нависання, а потім зробили довгий траверс на Cassin Ridge.

- Що для вас означало пройти такий легендарного маршруту?
Це дуже круто пролізти лінію яка має таку історію і перевірити чи ти на таке здатні.


Люди які проходили цей маршрут, це люди про яких я читала і на яких рівнялась.


- Твої цілі в горах?
Я просто стараюсь робити те, що здається правильним. Якщо мені знадобиться декілька років на якийсь проект — це не страшно. Зараз я дуже вмотивована лазити в горах.


Я просто стараюсь робити те, що здається правильним.

- Жалієш про щось?
Ні. Не жалію. Поки що. Я впевнена, що помилок було багато, але ми з ними впорались. Все пройшло досить гладко.





Коментарі