Льодолазання в Італії - Конь (Cogne), Валле-д’Аоста

Що таке Конь?

Конь, як би дивно це не звучало, це назва села в горах Італії. Пишеться латиницею Cogne, але кажеться Конь. І ви можете шукати українською "Кінь Італія" на мапах і дійсно знайдете правильне місце. Знаходиться воно на півночі Італії. Найближче велике місто, назву якого ви ймовірно чули - це Аоста. Трохи далі Турин.

Конь, Валле-д’Аоста, Італія 

Чим відомий Конь?

Я не знаю напевно, що в Коні роблять влітку, але взимку там дві головні забави - бігові лижі і льодолазання.
Змагання по лижним гонкам мають тут довгу історію. Цього року там навіть проводили чемпіонат світу.
Стенд присвячений лижним гонкам в Конє

Лижня в центрі Коня



Льодолазання тут настільки багато, що на касі супермаркету замість реклами цигарок, висить реклама сервісу льодового приладдя. І льодолазів по долинам ходить ну дуже багато всіх національностей.


Реклама сервісу льодового інструменту на касі в супермаркеті в Конє

Як їхати

Переліт 

Летіти можна в Турін або в Мілан. Турин ближче, але всі дешеві перельоти з Києва - в Мілан. Тож ймовірно ви будете летіти в Мілан і ймовірно на Ернесті. Якщо бути точним, то прилетите ви не в Мілан, а в Бергамо, де знаходиться аеропорт.
В центрі Бергамо

Оренда машини

Добратись до Коня без машини можливо, але робити без машини там нема чого. Тому нема чого вигадувати - треба брати машину в оренду ще в Бєргамо. Нюанси які можуть виникнути при оренді машини зібрані окремо тут, бо дуже вже їх багато.

Де жити в Конє?

А ось жити в Конє вам насправді не треба, бо там дуже дорого. Шукайте житло в найближчих селах. 

Є ще спокуса знайти житло в Аості. Там дешевше і по кілометрам не так вже й далеко. Але це омана. Крутити кожен ранок цей серпантин гірської дороги, вам буде дуже напряжно. Не пробуйте цей варіант.
Коли я їхала в Конь, я нічого не знала про це місце. Але на щастя в нас була "палочка-виручалачка" в образі Міші Поддубнова. Він ще восени знайшов і забронював нам житло. Тому воно вийшло дуже бюджетним і зручним по розташуванню. Ми жили в будиночку в селі Gimillan, що на пагорбі над Конем. 
Вогники нагорі, це  Gimillan. Знято з центру Коня

Коли їхати

Ми були в Конє другий тиждень лютого, і було добре. Перший тиждень лютого теж було добре.
Про інші строки я не маю інформації.
Ще варто враховувати, що відбувається в Конє. Відразу після нашого від'їзду в Конє був чемпіонат світу з лижних гонок, і знайти житло на термін чемпіонату було б важко.
Ідеальна погода в Лілазі

А де ж власне лід?

Конь - село до якого сходяться дві долини - Лілаз (Lillaz) і Валонтей  (Valnontey). Весь лід власне знаходиться в ось цих двох долинах. Влітку це, мабуть дуже красиві долини з великою кількістю водоспадиків справа і зліва. А взимку все це щастя замерзає
Будинки знизу - це Кінь, від нього уходять ущелини Лілаз і Валнонтей.  
Вказівник на Валнонтей в центрі Коня

Ваш типовий день буде виглядати так

- визначити напередодні який каскад ви будете лізти
- зранку під'їхати машиною до кінця дороги або в Лілаз або в Валонтей. В обох долинах в кінці дороги є маленькі села і велика парковка, де такі ж як ви кидають машини. Парковка платна. Оплачується в паркоматі 4Є (міняйте копієчки заздалегідь).
- йти вверх по долині шукаючи вказівник на ваш каскад. Максимальний підхід буде до 2 годин, але зазвичай 30-40 хв
- залізти каскад
- дюдльфернути по шляху підйому
- дійти до парковки
- уїхати
Вказівники на найпопулярніші каскади стежки

Як вибрати куди лізти?

Відверто кажучи, я не знаю. Ми користувались "палочкой-виручаловкой" 
- Міша скажи що нам лізти? 
У Міши ж було два гайди. Один англійською, один італійською. І він впевнено вєщал якусь тарабарщину італійською і казав 
- Ну що незрозуміло? - а не зрозуміло було нічого :)

Але, якщо серйозно. То треба мати гайд і дивитись категорії складності. Бо візуально нічого не зрозуміло. Навіть після тижня лазання я не можу сказати на вигляд, чи воно складне чи ні. 
  • Здалеку все виглядає - це нереально! 
  • Ближче виглядає - та наче пішки. 
  • А ще ближче - ну ееее, спробуємо
Ця мотузка наприклад зовсім "лежить", хоча на фото виглядає пристойно
Але навіть правильна категорія сама по собі вам не гарантує, що ви це полізете. Бо є ще багато нюансів. Це все ж таки гори, а не стенд. Умови весь час змінюються. Тому дійсно великий плюс мати когось хто розуміє район. Міша нам казав, наприклад
Цей каскад не йдіть. Він кльовий, але зараз витаяла 3 мотузка сильно сипить
або
Не йдіть першу мотузку цього каскаду. Зараз там дуже тонкий лід. Проб'єте лід до води. А обійти можна так, вийдете відразу на другу.
або 
Цей каскад на тіньовій стороні. Буде холодно цілий день, беріть пуховки
або
Цей популярний теплий каскад з м'яким льодом. Але там буде багато людей. Вставайте по раніше, аби бути першими.
Якщо біля вас нема нікого, хто порадить, то вибирайте маршрути на завтра і після завтра заздалегідь, розпитуйте людей яких зустрічаєте, сходіть подивіться маршрут напередодні.

Що ще сказати про маршрути 

Маршрути всі на багато мотузок, в середньому 5-7 до13. І мотузка - це дійсно ти виходиш на всю довжину мотузки, а не пролазиш 25 м і там станція. Але не весь лід повністю вертикальний. І не всі мотузки "робочі". Думаєте про це як про каскад водоспадів. Одна мотузка буде мати стовп льоду "аля Кам'янець" і якийсь дохід до станції по більш пологому льоду в кінці. Інша буде більш пологою з серією коротких стіночок. Третя знову більш вертикальною. Можуть зустрічатись і відверті переходи між мотузками, де йдеш одночасно зібрав мотузки. 

На популярних каскадах в сезон є набиті стандартні місця під ноги "аля Кам'янець", що спрощує лазання.
І будуть вже накручені дірки від бурів. Їх не рекомендують використовувати повторно. 

Всі станції на шлямбурах на скелях. Подекуди на деревах висять станції-ланцюги.

За вами перед вами часто будуть ще зв'язки. Треба обережно не плутати мотузки з сусідами. І тренуйте свою англійську :) До речі це ідеальний момент розпитати про сусідні каскади.

Маршрути які ми ходили

Lillaz (2-3) 

Це найближчий найвідоміший водоспад відразу за пос. Лілаз. До нього веде широченна стежка з вказівниками і люди ходять погуляти подивитись. Він же "теплий водоспад" з м'яким льодом. Всього 4 мотузки. Тому він надзвичайно популярний. Тут завжди багато людей. Перша мотузка може бути з тонким льодом. Є можливість її обійти і почати з другої. На першій мотузці є ще декілька місць де можна організувати верхню страховку і полазити
4та мотузка водоспаду Лілаз виглядає круто з тропи

Sentiero dei troll (2-3) 

Легкий водоспад в долині Валнонтей. Всього 7 мотузок, але ви можете піднятись стільки скільки захочете і почати дюльферяти. 
Sentiero dei troll вид з долини

Acheronte (3+)

Довгий підхід (1,5-2 год) і холодна сторона. Всього 3 мотузки з переходом по сніжному полю між 1ю і 2ю. Це тут на нас текла вода і і відразу замерзала. Нас холод і нестача часу змусила спуститись з першої мотузки. А Жені дійшли його до верху. кажуть 3 мотузка вузький лід зажатий між скалами з елементами лазання
Відігріває руки після мокрої мотузки

Patri (4)

Цей водоспад ми не ходили, але всі в такому захваті від нього, що не можна було не згадати. Це сусід Ашеронте, класична 4ка. Всім дуже подобається. На верхньому стовпі є можливість лізти 3 варіанти і складність від цього змінюється. Якщо не дуже багато людей, можна полазити важчі варіанти з верхньою
Каскади Patri та Acheronte 

Valmania (3)

Теж знаходиться в долині Валнонтей, біля Троля. 6 мотузок. З них перша складна. Як сказав Макс - щоб відразу вразитись, а потім відпочивати.
Перша мотузка Valmania 

Chandelle levure (4)

Знаходиться в Лілазі. Короткий підхід (30 хв) веде до ряду четвірочних каскадів - Tuborg, Candelabro de coyote та Chandelle levure. 7 мотузок, але пару мотузок в середині легкі переходи. Остання мотузка йде по стовпу стікаючему з нависаючої скелі. За нього навіть можна зайти.
На фото не видно, що це колона і взагалі фото "лягло". Вживу виглядає  дуже ефектно.

Cold couloir (4+)

Ще один маршрут яки ми не ходили, але хочеться згадати. Вважається найдовшим маршрутом району. Дійсно холодний бо сильно затиснутий між скелями і сонце туди мало потрапляє. Мало слідів і жорсткий лід. Все по дорослому. Міша з Максом на спуску нарахували 13 мотузок. Виглядає дуже ефектно і масштабно. Таке хочеться ходити. Хоча б за одну назву Холодний кулуар. Зовсім як в Криму
Женя на Chandelle levure, а за спиною у нього Холодний кулуар

Про погоду

Температура може дуже змінюватись протягом дня і протягом тижня. Ми попали на погоду коли зранку був мінус, але плюс протягом дня теплішало. Вставали ми о 5:30. Виїжджали ще по темному, а на парковці були як тільки світало. Тож перші 2-3 мотузки ми лізли по твердому льоду. А як вилазили на сонце, то все починало текти. В одному місці по льоду сильно бігла вода, заливала тебе всього і миттєво замерзала льодовим панцером прямо на тобі.
Непогоди ми спіймали тільки один день. Але зрозуміло що в усіх цих кулуарах може сильно дути як в трубі. Я тягала за собою пухову весь час, хоча вдягала тільки пару раз
Іще після снігопадів в багатьох кулуарах можуть сходити лавини. В гайдах це зазвичай написано. А якщо не написано, дивіться чи є зверху поле де збирається сніг. Якщо є - то може прилетіти.
І взагалі будьте уважні, бо це ж гори. Все, про що ви думаєте в горах, може бути і тут.

Спорядження


  • мотузки 

Обов'язково пропитані! Бо я один раз тягнула за собою непропитані одинички. Вони були мокрі і важченні. Вони миттєво стали льодовими прутами. Перед тим як засунути її в ACT guide треба було її спочатку зламати.... Та ще розвага. Так що тільки пропитані. І дуже бажано половинки. Бо вам ще дюльферяти 5-7 мотузок.
  • 2 комплекти на станції 
Всі станції облаштовані на шлямбурах чи на деревах. Тож треба тільки петля і карабіни. Шлямбури знаходяться поруч. Тож мої станції по 240см, які я люблю брати в гори і при нагоді використовувати на виступах, тут не треба. Максимум 120 см, а то буде макраме.
  •  бури 7-10 шт. 
Звісно найкращі які в вас є. В нас був яскравий набір бурів зібраних по друзям. Зі спостережень за бурами: 
CT бури з пластиковим набалдашніком - зручно наживляти, зручна вмонтована відтяжка, але маленька ручка. Мені було зручно, а хлопцям з великою долонею було погано
Бури без ручки, треба крутити там де гарно стоїш, інакше важко
В нашому наборі були довгі бури, які часто доречні для гір і рихлого льоду, але тут їх ну дуже довго крутити однією рукою
У Жень було пара коротких бурів для зимового льоду. Їх було зручно крутити там, де ти довго не готовий стояти, чи вже втомився.
Міша з Максом насолоджувались новими легкими Грівелями. Вони дійсно легші навіть за e-climb
  • відтяжки короткі і довгі
  • кішки з вертикальними зубами. 
І таки їх треба точити. До речі на мій 36 розмір не сіли ні Пецель, ні БД. Тільки рідні Грівеля.
  • інструменти 
Які в вас є. Але точно треба аби була гарда. Без неї і руки б'ються і  сил не вистачить. Мені насильно віддали Кварки. Я вже потім зрозуміла, що в них окреме місце під вказівний палець і воно трохи висунуте вперед і б'ється сильно. Але в мене ж маленька рука тому всі 4 пальця поміщаються на ручці нижче. І мене єдиної цієї проблеми не було
  • карітули 
Це такі пластмасові карабіни які чіпляються на систему. Я щось не надала увагу цьому пункту, а потім мучилась знімаючи кожен бур. Розпитала по приїзду. Навіть навколо мене багато людей роками їх використовують і тільки я думала що то "барські витребеньки".
  • перчатки
Перша ж "мокра" мотузка швидко показала нам, що перчатки повинні бути або немокнучі, або їх треба брати декілька. Я додатково ще брала теплі фрамівські рукавиці аби відігрівати руки. Один раз сильно допомогло.
  • черевики 
В мене була звичайна шкіра. Було зручно. На випадок холодної погоди я ще возила двошарові черевики, але не скористалась. Ліхтарики використовувала на підходах. Після снігопаду чи на непопулярних маршрутах, де не пробита тропа, може бути глибокий сніг.
  • одяг 
Я лазила у Фрамівських софтшельних самоскидах з поларовою підкладкою. Було ідеально. Я не боялась пробити їх кішкою, бо тканина цупка. І не мокли навіть коли зовсім тепла вода по льоду. Зверху в мене був тонкий софтшел без поларової підкладки. На цю температуру, теж було добре. На випадок холодніше в мене була жилетка пухова, щоб піддягнути.



Висновок

Льодолазання в Італії це чудово. Збирайтесь. Їдьте. І насолоджуйтесь! Ви лазите фантастичний лід в прекрасній Італії - що може бути краще?

Коментарі

Дописати коментар