Алекс Фергюсон. Менеджмент у стилі "Манчестер Юнайтед"

Алекс Фергюсон— шотландський футбольний тренер, колишній футболіст, який з 1986 року тренував клуб «Манчестер Юнайтед». Відомий тим, що безперервно працював в одному клубі 26!! років. Під його керівництвом клуб виграв більше призів, ніж будь-який інший клуб в Англії. Людина яка змогла 26!! років утримувати команду на світовому рівні - навіть якщо ви дуже далекі від футболу - її варто послухати, чи почитати.

Книгу "Менеджмент у стилі Манчестер Юнатед", подають як збір порад від легендарного тренера, які будуть працювати як для спорту так і для бізнесу. Але це трохи перебільшення. Скоріш це стислий опис паном Фергюсоном різних аспектів його життя. А хто з того зробить які висновки, і чому в нього навчиться - залежить тільки від читача. Ніяких узагальнень і готових рецептів, ви в книзі не знайдете.

По стилю написання книга нагадує книги Меснера. Простий опис життєвого досвіду, без спроб зробити його літературно-захопливим. Той випадок, коли життя людини саме по собі заслуговує увагу, тому нема сенсу робити з нього сюжет.

Але на відміну від Меснера, Алекс пересипає безхитрісний текст, чудовими міткими фразами. Ось декілька тих що мені сподобались:

"Якщо автобус їде, переконайся, що ти в салоні, а не біжиш за ним"

"Якщо одна людина здатна вплинути на долю вашої організації, це означає ви погано її збудували"

"Я повинен був встановлювати дуже високу планку. Я мав змусити всіх повірити, що вони здатні робити речі, про які навіть не замислювались. Я мусив визначити курс , яким вони ще не йшли, переконати людей, що не існую нічого неможливого. Це і є різниця між лідерством і керівництвом"

І є ще багато інших цікавих висловів. 

Загалом, книгу варто читати, якщо хочете дізнатись про легендарну особистість. А чи допоможе вам це в спорті чи бізнесі - залежить від вас.

Коментарі