Як порахувати час вашого скітурного маршрута (Munter Method)

Автор - амбасадор BCA Sarah Carpenter
Як часто ви вирушаєте на скітур трек і точно знаєте за скільки пройдете запланований маршрут? Особисто я можу вгадати час своїх стандартних маршрутів. Але коли йдеш новий маршрут, то важко визначити скільки саме він займе часу. Тому я зібрала інструкцію, як розрахувати час скітур подорожі на основі відстані і перепаду висот на маршруті. Я  спробую пояснити загальний принцип розрахунку часу.
Ви можете або розрахувати час по методу Мюнтера (Munter Method), або намагатись вгадати час і уточнювати його після декількох виходів по одному і тому ж маршруту. Я роблю і те і те.
Аби грубо прикинути час підйому, я рахую так. При наборі висоти ми проходимо 2,5-3 км за годину і набираємо до 300м. Отже .. Я можу запланувати свій день базуючись на довжині підйому (одина година на кожну мілю підйома) та набору висоти  (1 година на кожні 300м)
Для спусків, я рахую час на основі рівня лижної техніки моїх напарників і стану снігу. В гарний день на пухляку, ми можемо скидати 1000м за 10-20 хв.  І це включає інструктаж, збори в безпечних точках і сам рух. При поганому снігу чи з лижниками, для яких цей склон важкий, спуск займе годину чи більше. Отже трохи математики, базове розуміння стану снігу і рівня лижників покаже вам приблизний час маршруту.
Якщо вам недостатньо приблизних розрахунків, тоді використовуйте метод Мюнтера (Munter Method). Діставайте мапу чи знайдіть онлайн програму накшталт Gaia або MountainHub. Намалюйте ваш шлях - і підйоми і списки. Потім розбийте весь шлях на переходи (legs). Кожен перехід - це шлях між двома привалами. Я люблю розділяти свій маршрут на "підйомні" переходи і "спускові" переходи. Бо швидкість і енергозатрати для підйомів і спусків сильно відрізняється.
Коли ви визначили ваші переходи, настав час для екселівської таблиці, або для "математики на серветці". Формула Мюнтера виглядає так:
Час = (відстань(км) + (набор висоти(м)/100) ) / швидкість (км/год)
Англійською формула виглядає так:
TIME = (DISTANCE (km) + ELEVATION (m)/100))/rate
Сара використовує RATE  - такий собі рівень складності ділянки. Вона приводить одиницю вимірюбвання як юніти (units). Але насправді це просто швидкість. І вона ділить відстань на швидкість - отримує час. Ось як вона пояснює RATE При підйомі вгору на лижах чи снігоступах, ваш рейт 4, як 4 юніта за годину. На спусках на лижах, в середньому буде 10 юнітів за годину.
Ось пошагова інструкція як розрахувати час: 
  1. Починайте з вимірювання відстані для кожного переходу. 
  2. Виміряйте перепад висоти (і підйом і спуск) для кожного переходу в метрах і поділіть перепад на 100. 
  3. Додавайте ці дві цифри. 
  4. Тепер подумайте яка буде ваша швидкість на кожній ділянці (ваш рейт). Для підйомів і спусків швидуість буде різна 
  5. Поділіть цифру отриману в [3] (відстань+ перепад висот) на [4]. Так зробіть для кожного переходу. 
  6. Сума часу всіх переходів = скільки займе цей маршрут.

ПРИКЛАД: ЯК порахувати час вашого лижного маршрута 
Перший переход довжиною 4км и набор висоти 1000м. Ділимо 1000м /100. Отримуємо 10км. Тож відстані + набор => 4 +10 = 14 км (Сара не приводить одиницю вимірю для суми відстані і набору висоти, але ми називаємо це "ефективними кілометрами"). Так як ми йдемо вгору, то використовуємо швидкість 4 км/год. Рахуємо час 14/4 =3,5 години на цю ділянку.
Другий перхід зі спуском. Скажімо ті ж 4 км, зі спуском на 1000м. Знову 4 + 10 км. Але беремо швидкість 10 для спусків. 14/10 = 1,4 год. Тож плануємо час на спуск 1год 25 мін
Разом весь шлях буде приблизно 5 годин
Коли зробили всі розрахунки, залишається найцікавіша частина - перевірити все на практиці. Чи дійсно ви йдете з запланованою швидкістю? Швидше? Робите великі привали? Зручність цього методу в тому, що ви можете підлаштувати його під себе на основі власного досвіду і конкретної групи.
Рекомендую витратити час на планування маршруту і розрахунок часу. Зробіть спочатку грубу прикидку: 300м набору=1 година; 3 км= 1 година і подивіться що вийде. Потім порахуйте детально по методу Мюнтера. Напишіть на аркуш, щоб ви могли підправити рохрахунки в процессі в залежності від учасників, стану снігу і часу привалів.

Джерело https://backcountryaccess.com/how-to-calculate-backcountry-touring-time-based-distance-elevation-gain/

Коментарі