До та після Евересту. Мстислав Горбенко

Книгу "До та після Евересту" Мстислава Горбенко мені привіз Леха. Книга була з автографом автора, прямо з презентації, що проводили в Києві.
Сказав - На, читай. Будеш знати, що відбувалось в українському альпінізмі після розвалу Союзу.
Книга, трохи почекала своєї черги, на поличці, але дочекалась.
До та після Евересту. Мстислав Горбенко

Від книги  є два враження:

В першу чершу, це звісно автобіографія Мстислава Горбенко, що цікаво саме по собі.
Зазвичай, якщо якийсь альпініст не з "нашого кола" - то ми чуємо про нього тільки на тлі якогось найбільшого успіху, чи навпаки аварії. А все, що до і після найбільш яскравих моментів залишається поза кадром. А в книзі якраз розповідається вся історія, від розвитку і становлення, до максимальних успіхів і далі. Така собі role mode - як може виглядати насичене довге гірське життя.

Але в другу чергу, крізь автобіографію весь час проглядає історія сучасного Українського висотного альпинизма. Так як Мстислав був учасником майже всіх (чи всіх?) визначних експедицій, то його особиста історія показує і історію нашого висотного альпінізму, в процесі розвитку, з  особистостями і власною оцінкою подій. Знову ж, багато з того я бачила як якісь статті чи коментарі після експедицій, але ніколи ніде не зустрічала хронологічного висвітлення.
Читаючи багато разів була думка 
"ага ... так ось воно як було. А я ж щось про це чула.."

Отже Льошин коментар був відверто правильний - Читайте, хоча б аби знати, що відбувалось в сучасному українському альпінізмі.

Ще, виникло бажання почитати щось подібне про технічний альпінізм. Але такої книжки ще нема. Може буде?

Книгу кипити можна тут http://travelbook.in.ua/time/biography/2109.html

Коментарі