Льодовик де Тур та його вершини. Шамоні. Франція

Льодовик Де Тур знаходиться в верхній частині долини Шамоні
На диво нема канатки, яка завозить прямо на льодовик, але біля льодовика розташована хата. Підйом до хати від села Le Tour пішки займає біля 5 годин. До початку підйома можна доїхати на Шамні Бас з будь-якої точки Шамоні. В цирку льодовика розташовано декілька вершин, на яких зосередженно багато легких - середніх маршрутів. Є також і складніші маршрути. І на додачу - абсолютні висоти вершин порівнянно невеликі.
Власно цими всіма факторами і обумовленна специфіка району. Його часто вибирають для тренувань, перших сходженнь та акліматізації.
вид на Le Tour  з підйому

Підйом до хати йде прямо від крайнього будинку поселення Le Tour по вельми впевненій стежці. Нижня частина підйому йде по красивому лісу, а далі перетинає кулуар і по старому моренному гребеню веде прямо під хату.  На початку літа в кулуарі ще багато снігу. Води на підйомі нема. Нижню частину підйому можна підїхати на канатці і потім траверсом вийти до кулуару. Нижня станція канатки знаходиться прямо біля автобусної зупинки в Le Tour.

Хата називається Refudge Albert Premier (2702 m). Вона доволі велика, працює тільки влітку. Точні дати відкриття треба перевіряти на сайті. Крім того є зимова хата. Вона має кухню-столову і дві кімнати з матрасами і ковдрами на другому поверсі. В зимовій хаті висить скарбничка і просять залишати по 10є за день.
Зимова хата Albert
Льодовик Du Tour невеликий, пологий, майже весь рік закритий.  Найпопулярнійші вершини району Aiguille du Tour (3540m), Aiguille Purtscheller (3478m), Tete Blanche (3421m), Petite Fourche (3520m), Aiguille du Chardinnet (3824m)

Шардоне (гарна назва, еге ж)  велика вершина на іншому боці льодовика від хати. На неї багато маршрутів різної складності. Найлегший маршрут йде по лівому гребіню. Називається Forbes Arete і є одним з популярних маршрутів. До того ж він "видовий", тобто з красивим видом. З популярних маршрутів ще є Migot Spur який йде по ребру. Крім того всі важкі маршрути в районі теж зосереджені на вершині Шардоне.

Вершина Де Тур, розташована на тому ж боці льодовика, що і хата. На неї найлегший маршрут йде трохи ззаду. По нашій класификації це 1б. Ідеально підходить на розминку перед Монбланом, аби між Тетрузом і Гюте не нервувати. Довгий підхід, теж корисний для розмінки.
Aiguille du Tour (3540m)
Ще на Тур є два популярні маршрути-сусіда . Один йде по кулуару, а інший по гребеню зліва від нього.
Маршрут в кулуарі називається Couloir de la Table. В залежності від стану кулуару тут може бути сніг-фірн і мабуть навіть лід, або витаявші камені. В середині кулуару є підлаз по розваленим скелям. Маршрут не рекомендують ходити в середині-кінці літа, коли кулуар камненебезпечний.
В середині кулуару Couloir de la Table
Лівий маршрут називається Arete de Table ("через стіл"). Його родзинкою є велечезний камінь у вигляді столу на кінці маршруту. На маршруті є лазання до 5а.

Закінчуються обидва траверсом по гребню до вершини і спуском по найлегшому маршруту. Гребінь наче й складається з блоків, але не сипе.
Гребінь de Tour
Ще одна вершина района - Пті Фурж. Пті - означає маленький. І вершинка дійсно маленька, майже не помітка в цирку. Але може бути корисна для розминки. На вершечку має трохи скель. Підхід далекий, майже через весь льодовик
Скелі на вершечку Petite Fourche
На коні
  

Коментарі