Хорватія, Паклениця. Як потрапити в нацпарк, як знайти маршрути.

Нацпарк Паклениця

Коли кажуть Паклениця, то звучить наче це місто. Але насправді це назва Нацпарку. А найближче село (чи то місто)  називається Старіград. В цьому селі знаходиться дирекція нацпарку. І тут же на дорозі великий коричневий вказівник до нацпарку.

Майже відразу як виїжджаєш за будинки Старіграда, на дорозі є шлагбаум, невеличка будівля де продають квитки і невелика парковка куди стають, поки йдуть за квитками.
Ціни на квитки тут https://www.np-paklenica.hr/en/index.php/park/price-list
Ми вибрали квиток на 5 відвідувань який треба використати за 7 днів. Він коштував 120 кун (16 є) дорослий і 60 кун (8Є) - дитячий.
Нацпарк - 5 відвідувань за 7 днів - 16Є
Додатково можно купити одноденну він'єтку на машину за 10 кун (1,5Є)

Якщо ви заплатили за машину, то можете під'їхати ще 2 км під саму ущелину. Якщо ні - то можна пройтись. Парковки перед кінцем заїзду розтягнуті вузькою полосою між дорогою і річкою. Всім місця в самому кінці дороги звісно невистачає, але розвернутись можливо.

Маршрути

Маршрути починаються вже прямо над парковкою.
Початок маршруту Носоріг

Маршрути є з двох сторін ущелини. В ущелині тече потік, через який багато містків. Але і без містків, його можна перестрибнути.
Маршрути є як скелелазні, так і альпініські.

Скелелазні маршрути

Скелелазні маршрути зосередженні вздовж основної стежки і розділені на сектори. Здебільшого маршрути не підписані, а якщо є, то підпис на невеликих металевих трикутниках , а не фарбою на скелі.
Аби дізнатися де які сектори і які маршрути, треба купити путівник. Путівник зроблений дуже гарно. Опис є 6 мовами, але ні української, ні російської там немає. Складності подані у  французській системі (6а). Купити можна в невеликому аутдор магазині в Старіграді або в магазині в долині під маршрутами.
Путівник по скелелазним та альп маршрутам - 24Є
Основна маса скелелазних маршрутів зосередженна на одній стороні каньйону. В тій же стіні між секторами знаходиться туалет (безкоштовний) та магазин зі спорядженням. В центрі скалолазних секторів велика галявина зі столами. А прокат спорядження знаходиться відразу в кінці парковки

Альпініські маршрути

Альпініські маршрути описані в тому самому путівнику. Замість секторів, вони розділені на "Куки". Куками тут називають гори. Назви можуть бути Малий Кук, Великий Кук чи навіть Дебелий Кук. Ділянки маршрутів також мають французську класифікацію. Є необхідне спорядження на маршрут, але не пишуть приблизний час проходження. Також є рівень облаштованості маршрутів. Наприклад S3 - це стаціонарні точки рідше 5 метрів.
Вказівник на Великий Кук

Куди ще можна піти


  • Стежка (насправді це дорога з каміння шириною 2м) іде по дну ущелини і потроху серпантином підіймається нагору. Десь нагорі є хата і до неї  возять вантажі на мулах.
  • Ще в районі є печера. В несезон вона відкрита по суботах, в сезон - кожен день.
  • Недалеко від входу в нацпарк є водяний млин. Відвідати можна кожен день, але насправді працює він тільки коли багато води, тож після дощу.
  • На мисі між Старіградом і Селіне є залишки Вениціанської вежі, в який по легенді жив "король с головою собаки" - Песіглав. В районі також декілька устрічних ферм.

Вениціанська вежа

Перша частина про дорогу тут http://vovchenya.blogspot.hr/2018/03/blog-post.html

Коментарі