Лавина зійшла по популярному льодопаду, Велика Студена долина, Високі Татри 18.2.2018

Громадськість ще не оговталась від трагічної лавини  15 лютого, а в неділю сталась ще одна. Група польських альпіністів в неділю 19.2 2017 поїхали на льодопади в Викокі Татри. В цьому районі ще з четверга був визначений третій ступінь лавинонебезпеки, який ще називають підвищеним. При цьому рівні зірвати лавину можна навіть незначним додатковим навантаженням на схил. Можливі і самовільні лавини.
Двоє альпіністів почали лізти по Широкому льодопаду (Široky ľadopád). Троє залишились внизу під льодопадом. В 10:10  на групу зійшла лавина. Льодопад розтошований в кулуарі і саме по ньому і проїхала лавина. Двойку, яка лізла по льоду, лавина не здьорнула завдяки страховці. Лавина була невелика. Лавина почалась в вузькому місці, тож сніг не мав можливості "розтектися". В снігу залишились дві засипані людини. Одного потерпілого засипало повністю, другого частково. На місце події підішли люди, які бачили лавину. Подзвонили в спасслужбу. Коли відкопали першого потерпілого, почали робити йому реанімацію. Другого знайшли зондуванням. Теж почали реанімацію. Прилетіли рятівники на гелікоптері. Реанімація продовжувалась і підчас транспортування (пристрій autopulse). Незважаючи на всі зусилля другий потерпілий помер. А першого доставили в лікарню в Кошице.
Лавина зійшла в верхній частині кулуару, скоріш за все самовільно. За останні пару днів перед лавиною вітер надував сніг на цей схил. Сніг лягав на нестабільний шар зернистого снігу. Коли вага снігу перейшла межу, порушився баланс і з'їхала невилика лавина, яка поїхала в кулуар. Лавина мала максимальну ширину 8 м, довжину 80м, максимальна глубина лавинного виносу 2м. Завдяки невиликій глубині вдалося швидко знайти потерпілих.
Гірська рятувальна служба нагадує, що у випадку 3 ступіня лавинонебезпеки лавини можуть з'їжджати самовільно. Лавини часто доїжджають до підніжжя стін чи навіть до рівня лісу. Взимку треба ретельно готувати будь-який вихід, мати повний комплект спорядження, знати правила поведінки на лавинонебезпечному схилі, оминати небезпечні ділянки аби знизити ризики. 







Джерело https://rescueservice.sk/?p=5758

-----------------------------------------
Додаткова інформація від мене
-----------------------------------------
  • Як виглідає сніг, відповідно до значків на графіку
Легенда до картинки починаючи з лівої верхньої фотки:
(+) -  новий сніг
(квадратик перекреслений) - гранені зерна що утворюються біля снігової поверхні
(черна точка) - круглі зерна
(кола) - кластерезовані потанувші шматки
(пустий квадрат) - гранені зерна
(>) - глибинна ізморозь
Тож на схемі згори показано, що зверху було 10-20см  круглозернистого снігу. Далі 30 см квадратно-зернистого снігу, потім трохи потанувшего снігу. І з самого низу ще квадранто-зернистий шар дуже малої щільності. Тож всі ці 60 см самовільно зїхали по слою насту, який був під ним. А нижній зернистий шар був як змазка.



Коментарі