Ще один аналіз лавини в Татрах


Після бульш ніж двох тижнів перерви, 16 січня в Татрах знову засніжило. Ситуація була неприємною. Окрім опадів був ще й сильний вітер і низька температура. А головне сніг падав на твердий, зьолдянілий шар старого снігу. Вище зони лісу майже весь новий сніг був переметений на Пв-Сх, Сх, Пд-Сх схили, де утворились м'які доски та снігові подушки. Ступінь лавинонебезпечності підіймалась кожен день. в п'ятницю 19.1 вже була "підвищена небезаека = 3 степінь"


 





Сніжний тиждень звісно зацікавив багатьох скі альпіністів та лижних туристів приїхати на вікенд. Була підвищена лавинонебезпека. На крутих схила було легко зірвати лавину. Було зарегестровано багато випадків зїзду середньовеликих лавин, часто з довгими лініями відриву.

Двоє польских скіальпіністів в неділю 21 січня вирушили з Žiarskej доліни. Погода була не ідеальною. Час від часу сніжило, в долинах був туман. Вітер протягом для був слабий, але збільшився ввечорі. Від хати вони йшли в напрямку Žiarskemu седла. Але на роздоріжжі „Pod Homôlkou“ повернули на стежку Prostredný grúň – pod Nohavicu (літня траса до Smutného sedla). В кінці долини почали підійматись крутим схилом. Йшли серпантином. Коли були під скелями один з альпіністів пішов до кулуару і зірвав лавину. Зїхав весь схил аж до Prostrednému grúňu. Лавина утягнула і засипала обох альпіністів. В одного з них над снігом стирчала рука. Єю він відкопався трохи, зміг витягти з рюкзака лопату і відкопатись весь. Повідомив рятівників, але черз вітер ті не могли використати гелікоптер. тож йшли пішки. Тим часом відкопавшийся по біперу знайшов другого і відкопав його. Той був на глибині 1,3-1,5 м. Як раз підішли рятівники. Від моменту сходу лавини пройшло 1:20. Протягом години робили реанімацію. Але ознаки життя так і не з'явилось. За описом вижевшего, у другого не було жодного простору перед обличчам для дихання.


Розміри лавини:
Довжина: 150 – 220 m
Ширина: 400 m
Ланая відриву: 450 m
Висота відриву: 30 – 50 cm
Глубина сгіну після зупинки: 0,5 – 2m









Джерело https://rescueservice.sk/?p=5622

Коментарі