Дві експедиції на 6000 вершини в районі Дхаулагірі. Матеріали American Alpine Journal


Tsartse (Tasartse, 6,343m), Розвідка

Азія, Непал, Мукту Хімал(Mukut Himal), Sandachhe Group
  • Автор: Jim Frush
  • Рік публікації: 2011



Восени, Peter Ackroyd, Sam McClary та я сподівались зробити першосходження на гору Tsartse, що знаходиться у східній частині Прихованої долини (Hidden Valley), на 10 км північніше Дхаулагірі (Dhaulagiri). Цю гори гарно видно з Муктинатх-Джомсом трека (Muktinath-Jomsom trail). Незважаючи на відносну близкість до Джомсом, Прихована долина не надто популярна серед сходжувачів. Sandachhe Himal це группа з 3 вершин. Найвища гора - пік. 6403м, Трохи нижні пики Tashi Kang (6386м) та Tsartse (6343м). Tashi Kang був вперше пройдений в році 2002 японцем Yasue Mogi та Gyalzen Sherpa (інші учасники команди не дійшли 15м до вершини). Друге сходження було зроблене Румуном Constantin Lacatusu та двома німцями Frank Muetzner та Goetz Wiegand. Вони пройшли гору треврсом і хотіла піднятись також на пік 6403 (вони називали його пік Європа). Також вони спробували піднятись на Tsartse, але обидві спроби невдалися.

Ми перейшли Французський перевал (French Pass 5,360m) 25 жовтня і спустились в Приховану долину. Погода була холодна і вітряна. Ми поставили базовий табір на висоті 4860м на східному схилі долини, недалеко від ріки. На пару сотень метрів нижче (північніше) по долине, потік повертає на захід. 27го жовтня ми піднялись вверх до висоти 5540, де поставили верхній табір (high camp) біля льодовикового озера. З цього місця треба обійти озеро, піднятись льодовиком до його верхньої частини. З льодовика "стирчать" всі чотири вершини, вибирай яку хочеш. Ми сподівались знайти маршрут прямо на вершину Tsartse, в той час коли попередні експедиції намагались зайти туди траверсом з Tashi Kang

Поки ми акліматизувались ми шукали можливість спуститись на північ. Ми знали що Францізська команда уходила цим шляхом, але наш сідар, сказав що цей маршрут занадто крутий для портерій з вантажем, вони там не пройдуть. Окрім цього варіанту виходу, ще є два перевали висотою 5000м, або гелікоптер.

Ми зрозуміли що сходження займе набагато більше часу і сил ніж ми очікували. Також ми хвилювались чи зможемо безпечно вийти з долини. Тож ми відмовились від сходження і пішли через превал Дампус (Dhampus Pass 5,244m) в Джомсом. По дорозі ми сходили на Дампус пик, який ще називають Тхарпа (Dhampus Peak a.k.a. Tharpa, 6,012m). З вершини ми бачили місце нашого верхнього табору і шлях по льодовику до верхнього цирка. Якщо ви не дуже сильна команда, вам знадобиться ще проміжний табір на цій ділянці шляху.

Дорога з пос. Бені (Beni) вже доходить до Джомсом і іде далі на північ. Скоро її з'єднають з дорогою яка іде з півдня з Lo Manthang. Прихована долина це чудове місце з 6000 піками середньої складності і швидкими підходами. Деякі піки досі не сходженні, багато потенціальних нових ліній на обох сторонах долини.


Thapa, Перше офіційне сходження

Азія, Непал, Gurans Himal
  • Автор: Elizabeth Hawley
  • Рік публікації: 2002


Цієї весни керівництво Непалу відкрило 9 нових вершин для сходжень. З них усіх Thapa найлегша. Францізська команда, під керівництвом Raphael Guilbert вирішила зробити сходження на Thapa. Висота Тхапа 6012м і вона розташована відразу північніше від Дхаулагірі 1 і Тукуче (Tukuche). Насправді це просто жандарм на добре відомій вершині Дампус (Dhampus). 28 жовтня французська команда зробила перше офіційне зареєстроване сходження на цю верщину по східному схилу. З базового табору на висоті 5080 в Прихованій долині 6-го альпіністів зайшли на вершину за 7 годин. Сходження вони описали як легкий підйом і трохи снігу зверху. Коли вони повертались то зустріли декілька груп трекерів, які також підіймались на вершину. Їх шерпа сказав їм, що трекери часто ходять на цю вершину. З францізів взяли 1500$ за перміт, в той час як трекери ходять туди безкоштовно.

Джерело: 

Коментарі