Анапурна 3, план акліматизації від Давіда Лами

 Сьогодні в мережі з'явилось відео експедиції Давіда Лами на Анапурну 3.

ось воно

В цілому експедицію можна назвати "спробою". Все наче йшло добре, але погода не дала їм шансів. Дивіться відео. Там красиво.

На початку експедиції Давід розказує що треба акліматизуватись, ходити вверх і в низ. І як візуалізація цього процесу  там приведені кадри з тим як вони заповнюють план акліматизації.

Ну і  тут мій допитливий розум не витримав, я полізла робити стопкадри і роздивлятись, що ж там за план.
Ну поперше не зважаючи на те що в фільмі здається що вони заповнюють ті папірці протягом всієї акліматизації, насправді кадри зняті одночасно, і ті рядочки які вони дописують вкінці, вже є на перших кадрах.
Отже ось все що я знайшла

Отже маємо перші 16 днів. В відео вони кажуть що на акліматизацію витратили 2 тижні, але невідомо відколи вони її рахували.
Заїзд був на 2800м
в ВС на 4600 вони потрапили на 8-й день
Перший вихід на 5200 був на 10-й день
І потім  ще один вихід на 5400-5700 на 13-14 день
Зважаючи на те що висота гори 7555, то мабуть частини акліматизації бракує в плані.

З того що є в плані можна сказати, що точно дотримуються класичні правила "не набирати більше 1000 м за раз", "не набирати нову висоту без спуску декілька днів підряд". Не видно аби вони ходили на нову висоту радіально, піднявшись вони відразу і ночують. Хоча може це просто не відображено в плані.

Шкода що їх підвела погода. Після спуску вони чекали її ще два тижня, але не дочекались

А ще там в відео вони дзвонять такому собі Карлу. Цей Карл - це голова метеорологічного відділення Австрійського альпклубу. В топ альпініських кругах кажуть що він хрещений батько всіх експедицій. Без його прогнозів не обходиться жодна велика експедиція. До речі, минулого року він видав книгу про те як робити прогнози в горах, але вона ще не переведена ні українською, ні російською.



Коментарі